Peto ja sen merkki Ilm. 13:1–18

Kaksi petoa Ilmestyskirjan peto ja pedon merkki kiinnostavat ihmisiä ja ne löytyvät juuri Ilmestyskirjan 13. luvun lopusta. Luther aikoinaan löysi pedolle merkityksen. Sopiiko tämä Lutherin oivallus vielä nykyaikaan? Mikä on peto? Se on tietysti ensin selvitettävä ja vasta sitten mikä on sen merkki eli pedon merkki.

1-2. ”Minä näin, kuinka merestä nousi peto. Sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä, ja kaikissa kymmenessä sarvessa oli kruunu ja jokaiseen päähän oli kirjoitettu herjaava nimi”. ”Peto, jonka näin, muistutti leopardia, mutta sillä oli jalat kuin karhulla ja sen kita oli kuin leijonan kita. Lohikäärme antoi sille voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan”.

Kymmensarvisella ja seitsenpäisellä merestä nousevalla pedolla ymmärretään historian ja symbolien perusteella Danielin kirjan maailmanvaltoja ja Roomasta noussutta paavinvaltaa. Rooma hajosi kansainvaellusten pyörteissä kymmeneen valtioon, joita nykyisin edustavat Euroopan valtiot.

3. ”Minä näin, että yksi pedon päistä oli saanut surmaniskun mutta haava oli parantunut. Koko maailma ihmetteli petoa ja lähti seuraamaan sitä”,

Paavinvalta tulee saamansa surmaniskun jälkeen nousemaan uudelleen suureen valtaan. Paavikunnan 1260 vuoden pituinen valtakausihan päättyi Ranskan vallankumouksessa 1798, jolloin ranskalainen kenraali Berthier valloitti Rooman ja vangitsi paavi Pius VI:n. Näin paavinvalta sai surmaniskunsa. Vuonna 1929 paavinvalta nousi uudelleen valtaan, kun se sai Italian kanssa tehdyllä lateraali-sopimuksella vatikaanivaltion.

4. ”ja kaikki kumarsivat lohikäärmettä, joka oli antanut pedolle sellaisen vallan. He kumarsivat myös petoa ja sanoivat: Kuka on pedon vertainen, kuka pystyy taistelemaan sitä vastaan”?

Paavinvallalle ei löydy vertaista. Historia todistaa, kuinka Euroopan valtioiden hallitsijat olivat voimattomia paavin pannanjulistuksen alla.

5. ”Pedolle annettiin suu, joka herjaa ja puhuu suuria sanoja, ja se sai tämän vallan neljänkymmenenkahden kuukauden ajaksi”.

 Paavinvalta asettui Jumalan paikalle häikäilemättömän kielenkäyttönsä ansiosta, joka mahdollisti sen valta-aseman muihin valtioihin nähden. Jakeessa annetaan myös tämä Danielin kirjassa ja Ilmestys- kirjassa seitsemän kertaa mainittu antikristuksen valtakausi neljäkymmentäkaksi kuukautta eli päivä-vuosiperiaatteen mukaan 1260 vuotta, joka ajoitetaan vuosille 538–1798 jKr.

6. ”Niin se avasi suunsa ja alkoi herjata Jumalaa. Se herjasi hänen nimeään ja hänen asuinsijaansa ja niitä, jotka asuvat taivaassa”.

Paavinvalta on muuttanut Raamatun oppeja, joita uskonpuhdistajat nousivat korjaamaan, Luther etunenässä.

7. ”Sille annettiin myös lupa käydä taisteluun pyhiä vastaan ja voittaa heidät, ja niin sen valtaan annettiin kaikki heimot, kansat, kielet ja maat.

Paavin kirkon vainoissa keskiaikana noin 50 milj. toisinajattelevaa kristittyä sai surmansa inkvisition kautta.

8. ”Kaikki maan asukkaat kumartavat sitä - kaikki ne, joiden nimi ei maailman luomisesta alkaen ole ollut kirjoitettuna teurastetun Karitsan elämänkirjaan.

Koko maailma tulee kumartamaan paavia paitsi ne, joiden nimi on kirjoitettu Karitsan elämänkirjaan.

9. ”Jolla on korvat, se kuulkoon: 10. Kenen osana on vankeus, se joutuu vankeuteen, kenen osana on kaatua miekkaan, se kaatuu miekkaan. Nyt kysytään pyhiltä kestävyyttä ja uskoa.”

Paavinvallan toimesta on miljoonia ihmisiä surmattu harhaoppisina tai joutunut vankeuteen. Heiltä on todella kysytty kestävyyttä ja uskoa pitää kiinni Raamatun totuudesta kuolemankin uhalla. Paavikin joutui toimintansa ansiosta lopulta vankeuteen ja kuoli vankeudessa eli sai näin surmaniskunsa.

11–15. ”Sitten näin, kuinka toinen peto nousi maan uumenista. Sillä oli kaksi sarvea, kuin karitsan sarvet, mutta se puhui kuin lohikäärme. Se käyttää ensimmäisen pedon puolesta tämän koko valtaa ja panee maan ja sen asukkaat kumartamaan ensimmäistä petoa, sitä, jonka kuolinhaava oli parantunut.  Se tekee suuria tunnustekoja ja saa tulen lyömään taivaasta maahan ihmisten nähden. . Niillä tunnusteoilla, joita sillä on valta tehdä ensimmäisen pedon nimissä, se johtaa harhaan kaikki maan asukkaat, niin että saa heidät tekemään patsaan sen pedon kunniaksi, jota on isketty miekalla mutta joka on vironnut henkiin. Se on saanut vallan antaa pedon kuvalle hengen, niin että kuva jopa kykenee puhumaan, ja se on myös saanut vallan tappaa kaikki, jotka eivät kumarra pedon kuvaa.

Tämä toinen karitsansarvinen peto nousee maasta eli pääosin asumattomalta mantereelta. Yhdysvallat täyttää tämän ehdon. Pedon kuva tarkoittaa yksinkertaisesti valtakuntaa, joka muistuttaa toiminnaltaan alkuperäistä petoa.

16. ”Se pakottaa kaikki, pienet ja suuret, rikkaat ja köyhät, vapaat ja orjat, ottamaan oikeaan käteensä tai otsaansa merkin. Kenenkään ei ole lupa ostaa eikä myydä mitään, ellei hänellä ole tätä merkkiä, joka on pedon nimi tai sen nimen luku”.

Pedon merkki tullaan tämän jakeen mukaan laittamaan oikeaan käteen tai otsaan. Oikean käden ja otsan merkitys on ihmisjärjelle helppo ymmärtää. Käsi edustaa toimintaa ja otsa ymmärrystä. Monille herää kysymys, että onko tänään ihmisillä jo pedon merkki. Jae 16 nimenomaan sanoo, että pedon merkki tullaan pakottamaan. Tällaista ei ole vielä tapahtunut, vaan se on edessä päin. Nykyään opetetaan, että pedon merkki on jonkinlainen siru, mikä laitetaan ihmiseen. Onko asia näin? Äsken puhuimme pedosta, joten mikä on sen merkki? Pedon merkki ei ole näin yksinkertainen asia. Siru saattaa olla korkeintaan jokin tunnistamis- tai maksuväline kuten pankkikortti tai mikä muu merkki tahansa. Pedon merkki liittyy paljon tärkeämpään asiaan, se liittyy Jumalan lakiin. Raamattu sanoo selvästi, että sapatti on Jumalan merkki (Hes. 20:12,20). Silloin pedon merkki täytyy olla sitä korvaava merkki. Jumala ilmoittaa, mikä on hänen merkkinsä, joten annetaan pedon itse ilmoittaa oma merkkinsä. Vuonna 1923 ilmestyneestä lehdestä The Chatolic Record löytyy seuraava lausunto: ”Sunnuntai on meidän arvovaltamme merkki. – Kirkko on Raamatun yläpuolella, ja tämä sapatin vieton muuttaminen on tästä tosiasiasta todisteena”. Miten sitten voisimme välttyä ottamasta pedon merkkiä ja kumartamasta petoa ja sen kuvaa? Hyvä vastaus löytyy seuraavasta luvusta heti pedon merkin varoituksen jälkeen: ”Tässä kysytään pyhiltä kestävyyttä, niiltä jotka noudattavat Jumalan käskyjä ja uskovat Jeesukseen” (Ilm. 14:2).

18. ”Tässä vaaditaan viisautta. Se, jolla on ymmärrystä, laskekoon pedon nimen lukuarvon: se on erään ihmisen luku, ja se luku on kuusisataakuusikymmentäkuusi”.

Paavista on käytetty latinankielistä virkanimitystä VICARIUS FILII DEI, suomeksi Jumalan Pojan sijainen. Kun tähän latinankieliseen virkanimitykseen sijoitetaan näitä kirjaimia vastaavat latinalaiset lukuarvot (V = 5, I = 1, C = 100, U = 5, L = 50, D = 500; V ja U merkitään samalla lukuarvolla; muilla kirjaimilla ei ole lukuarvoja), saadaan yhteen laskemalla 666. Se on juuri pedon luku. Tämäkin tuntomerkki sopii täsmällisesti paavinvaltaan. 

Uusimmat kommentit

10.02 | 04:36

Mukava pieni tarina autoista.

Jaa tämä sivu