23. Syömmekö liikaa

Suurin osa alan asiantuntijoista on sitä mieltä, että liikapaino on eräs pahimpia terveytemme vihollisia. Eri maiden lukuisat tilastot osoittavat varsin yksiselitteisesti, että mitä enemmän painomme ylittää normaalin, sitä lyhyempi on elämämme pituus.

Liikalihavuus lisää myös suuressa määrin kuolleisuutta eri tauteihin, kuten sokeritautiin, syöpään, korkeaan verenpaineeseen, sydän- ja verisuonitauteihin, jne… Vanha sananparsi: ”Mitä pitempi vyö, sitä lyhyempi elämä”, sisältää erittäin nykyaikaisen, tieteellisen viisauden.

Mistä ylipaino aiheutuu? Lukuisissa tutkimuksissa on todettu liikapainon 95 tapauksessa sadasta aiheutuvan liikasyömisestä ja vain noin 5 % ylipaino aiheutuu hormonaalisista tai muista häiriöistä.

Siis, jos meillä on ylipainoa, vain äärimmäisen harvoissa tapauksissa pystymme hemmottelemaan itseämme sillä ajatuksella, että juuri minun lihavuuteni johtuu muista kuin siitä, että syön liikaa.

Ylipaino on nauttimamme energia ravinnon ja oman ruumiimme käyttämän energiaravinnon välinen epäsuhde. Kuten tiedämme, elimistömme varastoi kaiken ylimääräisen ravinnon rasvakudoksena vararavinnoksi, jota se ruuan puuttuessa sitten käyttää.

Kun jatkuvasti syömme liikaa, ei elimistömme saa tilaisuutta käyttää kertynyttä vararavintoa ja me lihomme ja lihomme. Ainoa keino laihtua on antaa elimistölle mahdollisuus kuluttaa omaa vararavintoaan, rasvakudoksia.

Se tapahtuu siten, että syömme vähemmän kuin kulutamme tai fyysisen ponnistuksen tai liikunnan avulla kulutamme energiaa enemmän kuin syömme. Se on ainoa tie. Mitään oikotietä laihtumiseen ei ole.

Mikä sitten on oma normaalipainomme? On olemassa monia erilaisia taulukoita ja laskelmia, joista käy selville eri ihmistyyppien ihannepaino. Lainatkaamme yhtä niistä. MIEHET. Huomaamme, jos mies on lyhyt, hänelle sallitaan kilo, pari, enemmän painoa kiloissa, kuin hänen pituutensa on yli metrin senteissä. Pitkien miesten tulisi alittaa tämä suhde. Myös vanhemmiten sallitaan hieman enemmän painoa, kuin nuorena ja keski-ikäisenä.

NAISET. Sama suhde vallitsee naistenkin ihannepainoon nähden pituuden ja painon välillä. Esim. 170-senttinen nainen ei vanhanakaan saisi painaa 68 kiloa enempää. Naisethan ovat keskimäärin noin 10 senttiä lyhyempiä, mutta molempien keskimitta nousee maassamme jatkuvasti. Jos henkilö on luonnostaan erittäin tukevarakenteinen, sallitaan muutama ylimääräinen kilo, mutta vastaavasti hentorakenteisen pitäisi hieman alittaa nämä normit.

Jos on käynyt niin ikävästi, että on päässyt kasautumaan muutama lisäkilo, miten niistä parhaiten päästään eroon. Seuraavaksi muutamia neuvoja onnistuneen laihduttamisen perustekijöistä.

1. Ensimmäinen ja tärkein kaikista on motiivi. Tee itsellesi selväksi, miksi haluat laihtua. Se ei saa olla vain hetken päähänpisto, vaan perusteltu syy, miksi juuri sinun pitää laihtua.

2. Kohtuullisuus. Kun olet tehnyt itsellesi selväksi, miksi haluat laihtua, sinun on hyväksyttävä kohtuullisuuden periaate, koska juuri sitä vastaan olet rikkonut syömällä niin paljon, että lihot.

3. Ole rehellinen itsellesi. Koska syöt liikaa, sinun tulee saada selville, missä muodossa, miksi ja kuinka paljon niitä joutojouleja päivän mittaan tulee napsittua.

On todettu, että varsin usein tunneperäiset seikat kiihottavat ihmistä ylensyömiseen. Pätemättömyyden tunne, pettymys, viha, tyytymättömyys, yksinäisyys, jne…, ovat tekijöitä, jotka saattavat laukaista syömähimon.

Joskus on kysymyksessä yksinkertaisesti aistillisen minän ylikorostus – täytyy syödä, koska ruoka on niin hyvää ja siitä saa niin suuren mielihyvän. Toisinaan nuori perheenäiti lihoo, koska syö lasten ruokien jäännökset, kun niitä ei näet raski heittää pois. Oli syy mikä hyvänsä, tunnusta se rehellisesti itsellesi.

4. Elintapojen muutos. Kun olet saanut selville, miksi syöt liikaa, on välttämätöntä, että yrität muuttaa elintapasi, jonka eräs vahva lenkki ylensyöminen on. Ihanteellisinta olisi, jos joku uusi harrastus, työ, ystävät, voisivat olla niin kiinnostavia, että ne korvaavat sen tyydytyksen, jonka aikaisemmin olet saanut syömisestä.

Moraalinen tuki. Pyydä apua laihdutuspyrkimyksillesi joltain läheiseltä omaiseltasi tai ystävältäsi, joka tahtoo sinun parastasi. Hyvä keino on yrittää laihdutusta yhdessä toisten ylipainoisten kanssa.

Suunnitelma. Varsinaisen laihdutussuunnitelman ruokavalio on loppujen lopuksi varsin yksinkertainen. Nopeat erikoisdieetit harvoin tuovat pysyvää lopputulosta, yhtä vähän kuin paastokaan, sillä ne eivät poista vuosien kuluessa piintyneitä tapoja.

Kärsivällisyys. Ylipaino, joka on kerääntynyt vuosien kuluessa, ei lähde pikavauhtia. Tarvitaan kärsivällisyyttä ja kestävyyttä. Yleensä lihavuuteen taipuvainen lihoo paljon helpommin kuin laihtuu. Tämä on syytä pitää mielessä.

Kaiken laihduttamisen salaisuus on vähentää syömäänsä ruokamäärää ja muuttaa sen kokoomusta laihduttavaan suuntaan. Muista, että laihduttajan pahimmat viholliset ovat rasva ja joutojoulet. Laihduttajalle ei juuri ole varaa suoda itselleen seurusteluhetkiä herra Pekonin ja neiti Leivoksen viehättävässä seurassa. ja muista: Välipalat pois!

Sinun ei välttämättä tarvitse painaa mieleesi suurta tietomäärää ruokien kokoomuksesta, eikä opetella ulkoa sivukaupalla energiataulukoita. Paljon nimenomaan eläinrasvoja sisältävät ruuat on helppo muistaa. Rasvainen liha, erittäinkin sianliha, makkarat, voi, kerma, paistetut ruuat, rasvaiset kastikkeet, niistähän ne rasvan kalorit ovat lähtöisin.

Hiilihydraattien joutojoulet koostuvat elimistöömme ennen kaikkea sokerista, makeista ruuista ja valkeista viljatuotteista. Myös alkoholi sisältää huomattavan paljon joutojouleja.

Koska sinun on syötävä vähäjouleista ruokaa, jonka vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudesta ei voida tinkiä, ruokavalio on pakko muuttua kevyempään suuntaan. Paljon hedelmiä, vihanneksia, juureksia, marjoja. Opettele pitämään niistä. Jos opit pitämään myös raakaravinnosta, olet jo voiton puolella.

Luonnollisesti sinun on pidettävä huoli ravintosi valkuaisainepitoisuudesta. Jos et saa kylliksi valkuaista ravintosi sisältämistä kasviksista, käytä kalaa, rasvatonta maitoa, piimää, munia, juustoa, mutta erittäin kohtuullisesti. Jos käytät liharavintoa, niin rasvatonta lihaa kohtuullisesti. Sinähän olet hyväksynyt kohtuullisuuden periaatteen.

Älä päästä mieleesi tunnetta, että uusi elämäntapa on väliaikainen kausi, joka päättyy, kun laihdutustulos on saavutettu. Petät itseäsi. Entisiä rasvaa tihkuvien paistien, kerman ja sokerin päiviä ei enää tule, eikä niitä kannata muistella. Olet uusi ihminen, jolla on uudet tottumukset. Oikean mielialan luominen on tärkeämpää kuin luuletkaan.

Laihduttaja lisää myös liikuntaharrastustaan, mutta ei siinäkään tarvitse mennä kohtuuttomuuksiin. Eikä tarvitse pelästyä, jos painon pudotus välillä pysähtyy, se on vain elimistön luonnollinen reaktio, ruumis ikään kuin totuttelee uuteen painoon, ennen kuin se voi jatkaa laihtumista.

Onnea yritykselle uuteen, laihempaan ja terveempään elämäntapaan. Kyllä se onnistuu. Syömällä ne kilot tulivat ja vähemmällä syönnillä ne lähtevät. Hitaasti, mutta varmasti. Uusi elintapa takaa sen.

Uusimmat kommentit

10.02 | 04:36

Mukava pieni tarina autoista.

Jaa tämä sivu