25. Aikamme ravitsemusohjeet Raamatun valossa

Olemme jokaisen tilaisuutemme alussa tarkastelleet terveellisen elämän perustekijöitä. Tässä sarjamme viimeisessä tilaisuudessa haluaisin yhdessä kanssanne vertailla, miten Raamatun opetukset ja nykyiset tieteelliset tutkimustulokset suhtautuvat toinen toisiinsa.

Olemme jo sanasta oppineet, että Jumala alun perin antoi ihmiselle ravinnoksi hedelmät ja viljatuotteet, joihin syntiinlankeemuksen jälkeen lisättiin vihannekset. Vasta vedenpaisumuksen jälkeen annettiin lupa käyttää liharavintoa. Ihminen käytti tätä lupaa väärin ja siitä alkoi ihmissuvun ravitsemuksen pitkä alamäki.

On kiintoisaa havaita, että Jumalan kansalleen antamat terveysohjeet, joihin kuuluu laki puhtaista ja saastaisista eläimistä, sekä monia henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluvia säännöksiä, ovat täysin nykyisen tutkimuksen todistamia ja suosittelemia terveellisen elämän ohjeita.

Kuten tiedämme, liiallinen eläinrasvojen käyttö on tämän päivän pahimpia ravitsemusvirheitä. Omalta kansaltaan Jumala poisti tämän vaaran kieltämällä kokonaan eläinten sisäelinten rasvan käytön ja kieltämällä syömästä tässä mielessä haitallisimman eläimen, sian lihaa.

3Moos.11:7 ” sikaa, jolla tosin on kokonansa halkinaiset sorkat, mutta joka ei märehdi; se olkoon teille saastainen.”

Syötäväksi nelijalkaisista eläimistä Jumala kelpuutti vain ne, joilla on kokonaan halkinaiset sorkat ja jotka märehtivät, kuten lehmä, lammas, vuohi, peura, poro, hirvi, jne…

Kiellettyihin kuuluvat sian lisäksi mm. Suomessa yleisesti ravinnoksi käytetyt hevonen, jänis, orava ja esim. karhu. Tässä valossa on kiintoisaa panna merkille, että maassamme on aivan viime vuosina ihmisiä sairastunut vaikeaan trikiinimyrkytykseen syötyään tarkastamattoman karhun lihaa..

Linnuista kielletään esim. haukat, kotkat, pöllöt, lokit, kalasääski, jne…, joita ei yleensä käytetäkään ravinnoksi.

Kaloista puolestaan kielletään ihmisravintona ne lajit, joilla ei ole eviä ja suomuksia. Selvimpiä tämän lajin edustajia lienevät maassamme ankerias ja made, sekä nahkiainen.

Lääketiede ei ole vielä löytänyt aivan kaikkien kiellettyjen eläimien osalta syytä, miksi ne ovat kiellettyjä. Mutta Jumala tietää syyn. Viisainta lienee totella. Me tulemme aivan hyvin toimeen ilman Hänen kieltämiensä eläimien syömistäkin.

Koska israelilaiset varhaisina aikoinaan olivat paimentolaisia, he suuresti arvostivat maitotaloustuotteita. Kun uskon isä Aabraham sai enkeleitä vieraakseen, kerrotaan hänen vieraanvaraisuudestaan: 1Moos.18:8 ” 8. Ja hän otti voita ja maitoa sekä vasikan, jonka hän oli valmistuttanut, ja pani ne heidän eteensä…” Lisäksi vierasateriaan kuului juuri leivottuja kaltiaisia.

Voista ja maidosta puhutaan kautta Vanhan Testamentin niin kunnioittavaan sävyyn, että niitä käsiteltiin juhlaruokina. Niitä ei ylensyöty, voirasvan käytöstä heillä ei ollut haittavaikutuksia.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana kannattaa panna merkille, että israelilaiset näyttävät ymmärtäneen maidon merkityksen kalsiumin lähteenä. Kun patriarkka Jaakob siunasi kaksitoista poikaansa ennen kuolemaansa, sanoi hän Juudasta: 1Moos.49:12”…hänen hampaansa ovat valkeat maidosta.” Maitohan sisältää hampaille terveellistä kalkkia.

Toinen erittäin arvostettu rasvatuote oli oliiviöljy. Kallisarvoista öljypuun marjan tuotetta käytettiin lampuissa valon antajana ja sillä voideltiin iho ja hiukset. Ravintona sitä käytettiin leipomiseen ja lisänä eri ruokalajeissa. Sitä nimitettiin öljykullaksi ja siinä mainitaan olevan Jumalan siunaus.

Raamattu kertoo myös hunajasta, jolle nykyinenkin tutkimus antaa suuren arvon. Hunajalla hoidettiin haavoja ja nyttemmin on todettu hunajalla todella olevan tulehdusta estävä vaikutus. Ravintona hunajaa pidettiin suurena herkkuna, mutta sitä piti syödä kohtuudella.

Sananl.25:16,27 ”Jos hunajata löydät syö kohtuudella…” ”Liika hunajan syönti ei ole hyväksi…” Hunaja oli sen ajan makeutusaine. Raamattu esittää todella perin nykyaikaisen neuvon makeutusaineiden käytössä.

Herra antoi myös erittäin nykyaikaisen vihjeen mielen ja fyysisen terveyden välisestä suhteesta: Sananl.17:22 ” Terveydeksi on iloinen sydän, mutta murtunut mieli kuivuttaa luut.”

Väkijuomiin nähden sekä Vanhassa, että Uudessa testamentissa otetaan selvä kanta: Sananl.23.31,32 ” Älä katsele viiniä, kuinka se punoittaa, kuinka se maljassa hohtaa ja helposti valahtaa alas. Lopulta se puree kuin käärme ja pistää kuin myrkkylisko.”

Ja Ef.5:17,18 ” Älkää sen tähden olko mielettömät, vaan ymmärtäkää, mikä Herran tahto on. Älkääkä juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä.” Alkoholin kirot tunnettiin jo ennen meidän päiviämme. Sen käyttö on mielettömyyttä.

Uudessa Testamentissa korostetaan voimakkaasti meidän fyysisen minämme puhtaana pitämistä, siis kristillistä terveydenhoitoa. 1Kor.6:19,20 ” Vai ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli, joka Henki teissä on ja jonka te olette saaneet Jumalalta, ja ettette ole itsenne omat? Sillä te olette kalliisti ostetut. Kirkastakaa siis Jumala ruumiissanne.”

Ja 1Kor.3:16,17 ” Ettekö tiedä, että te olette Jumalan temppeli ja että Jumalan Henki asuu teissä? Jos joku turmelee Jumalan temppelin, on Jumala turmeleva hänet; sillä Jumalan temppeli on pyhä, ja sellaisia te olette.”

Tämä sana varottaa kaikista sellaisista aineista, olivatpa ne nautintoaineita tai ravinteita, jotka turmelevat ruumistamme. Tällä tavoin Raamatussa selvästi kielletään esim. tupakan, huumeiden, ym. vastaavien aineiden ja piristeiden käyttö, vaikka niitä ei apostolien aikana vielä tunnettu, eikä niitä nimeltä mainittu.

Ystävät, näin havaitsemme, että nykyisen tieteellisen tutkimuksen tulokset ovat vain sen vahvistamista, jonka Jumala jo ammoin sitten antoi elämänohjeeksi niille, jotka häntä rakastavat.

Meidän seurakunnassamme on siitä lähtien, kun Herra avasi omiensa ymmärryksen näkemään terveydenhoidon merkityksen, noudatettu näitä terveellisen elämän ohjeita. Kuvassa paastoleirin osanottajia leiritilallamme Laukaan Kallioniemessä.

Oli aika, ei kauan sitten, kun sananjulistaja tarttui Raamattuunsa ja puhui terveydenhoidosta, sitä ivattiin ja pidettiin fanaattisuutena ja Vanhan Testamentin lakiin pitäytymisenä. Se aika on onneksi ohi. Nyt kuunnellaan. Tiede on vahvistanut Raamatun sanoman. Herra on kertonut etukäteen kaiken meille parhaaksi.

Kannattaa luottaa siihen. Kannattaa ottaa siitä selvää ja seurata Herran tahtoa. Sananl.9:11,12 ” "Sillä minun avullani päiväsi enenevät ja jatkuvat elämäsi vuodet. Jos olet viisas, olet omaksi hyväksesi viisas; ja jos olet pilkkaaja, saat sinä sen yksin kestää."

Näin se on, ystävät! Herra tarjoaa suurinta viisautta. Tahdon päättää nämä terveysaiheet toivottamalla teille apostolin sanoin: 3Joh.2 ”Rakkaani, minä toivotan sinulle, että kaikessa menestyt ja pysyt terveenä, niin kuin sielusikin menestyy.”

 ”Rakkaani, minä toivotan sinulle, että kaikessa menestyt ja pysyt terveenä, niin kuin sielusikin menestyy.” (3. Joh. 2).

”Rakkaani, minä toivotan sinulle, että kaikessa menestyt ja pysyt terveenä, niin kuin sielusikin menestyy.” (3. Joh. 2).

Uusimmat kommentit

10.02 | 04:36

Mukava pieni tarina autoista.

Jaa tämä sivu